ZARA KRONVALL SIGFRIDSSON

Välkommen hit! Här finner du en blogg om livet med allt vad det innebär och du får följa med mig på min resa med musiken.

Vad är adhd?

Allmänt, Zara skriver Permalink7
För allas rätt att bli bemötta på rätt sätt (slippa blickar, viskningar, glåpord & varje dag behöva känna sig misslyckade) behöver vi öka kunskapen! 
Barn gör rätt om de kan och får de förutsättningar de behöver och har rätt till.
Vi har kommit en bit på vägen, men vägen är fortfarande lång. Bara för någon månad sedan fick jag höra att man inte kan ha olika regler för elever i en klass! Hallå!? Finns det någon i en klass på 15-25, som fungerar på samma sätt? Klart att vi alla lär oss på olika sätt. Det är skönt att många andra rektorer och pedagoger kommit längre, men det finns (tyvärr) fortfarande de, som tycker annorlunda. 
Jag kommer aldrig sluta kämpa och hjälpa till att öka kunskapen kring npf. 

(null)

Ångestskolan har delat en film på Facebook, med denna text. Ta dig gärna tid att läsa den. Tycker du att det är lättare att få den berättad för dig, kommer en länk till filmen under texten. (Det fetstilta i texten är mina ord) :

"Adhd är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder på engelska. Det brukar översättas med uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning. Om man har adhd har man svårt att koncentrera sig och man kan har stort behov att röra på sig eller så kan man ha svårt att komma igång med uppgifter. Man är också ofta impulsiv och gör saker utan att tänka efter före.

Det är viktigt att påpeka att adhd ser olika ut hos olika personer. Hur mycket det påverkar ens vardag beror på vilket sammanhang man är i, vilka krav som ställs på en och omgivningens bemötande. De egenskaper som man kan uppleva som hinder i vissa sammanhang, kan vara tillgångar i andra.

Att man är impulsiv kan till exempel också innebära att man är idérik, fantasifull och kreativ. Man kan också vara egensinnig, orädd och vågar göra sådant som andra inte vågar, till exempel prova nya sätt att göra saker på. Många med adhd är energiska, drivande och har stor uthållighet när de själv får välja aktivitet.

Om man har svårt att koncentrera sig när det händer mycket runt omkring en kan man istället vara bra på att hyperfokusera, det vill säga ägna sig åt en enda sak med stor uppmärksamhet. Det är en fördel om man vill bli riktigt bra på någonting.

---Adhd & add- (idag 2018 används inte add längre, utan man får en ad(h)d diagnos
Ibland hör man begreppet add. Add är som adhd men utan överaktiviteten. Man blir lätt distraherad och tappar uppmärksamheten, men man är inte överaktiv. Istället kan man ha svårt att komma igång med aktiviteter och att få saker och ting gjorda. Det är vanligare att flickor och kvinnor har add. Eftersom add inte alltid märks lika mycket utåt kan det ta längre tid innan det upptäcks och man får den hjälp som man behöver.

Hur vanligt är adhd?
Ungefär tre till sex procent av barn i skolåldern har adhd. Det är två till tre gånger vanligare att pojkar får diagnosen adhd, men mörkertalet bland flickor är förmodligen stort. Ungefär 2 procent av vuxna har adhd.
Tänk så många det är, som lever med denna diagnos och kunskapen fortfarande är relativt låg!!! Sedan är det några procent, som ligger i gråzonen. 

Det kan bli bättre med tiden
Adhd har man hela livet, men för många blir det bättre med tiden. Det beror dels på att hjärnan mognar, dels kan det bero på att man accepterar hur man är, hittar strategier för att hantera olika situationer och lär sig att kontrollera impulser. Man brukar också få lättare att se och utveckla de positiva egenskaper som beror på adhd. När man är vuxen brukar man också ha lättare att välja vilka sammanhang man vill vara."

 Här kan du se filmen!

(null)

Åter till mina ord. Vi måste öka kunskapen i samhället och i skolan. Skolan, där barnen spenderar den största delen av sina dagar. Det finns fantastisk personal, som brinner för dessa barn, har kunskap, men vi behöver bli fler. 
Vi föräldrar ska inte behöva kämpa med näbbar och klor och våra barn måste få slippa känna sig misslyckade. Vi kämpar redan så otroligt mycket hemma, för att få vardagen att fungerar. Adhd kan vara en superkraft, men det kan också vara precis tvärtom, innan du hittat strategier och fått de verktyg du behöver för att lyckas. 
❤️ 
Sist, men inte minst:
(null)


#1 - - Maria Bredin:

Att man nu under 2018 inte säger ADD längre var en nyhet för mig. Jag har ADD och hade ett helvete i skolan. Jag tycker utvecklingen i skolor har gått frammåt men det är en bit kvar

Svar: Nej, man har tagit bort den benämningen, allt går under adhd nu. Samma med Aspbergers.
Förstår att du hade det tufft i skolan, om du inte fick de anpassningar du skulle haft. ♥️
Zara Kronvall Sigfridsson

#2 - - Mamma:

Så bra skrivet 👏❤️

#3 - - Anonym:

Min 15 åriga dotter fick i höstas diagnosen autismspektratillstånd, alltså fd aspergers. Dessutom har hon ADHD, ångest och depression. Okunskapen i skolorna idag är helt oacceptabel. Att jag som förälder orkar driva detta på hennes skola, är för att jag själv jobbar inom särskolan och har ganska bra koll.
Det positiva idag är att 20% av alla som har adhd är symtomfria i vuxen ålder och fria från sin adhd. Förr sa man att har man fått adhd som får man leva med det.
Personer med adhd är fantastiskt roliga att jobba med. Dom har en enorm drivkraft och vilja. Men ofta handlar det om hur man bemöter dom!

Svar: ❤️ Så tufft för din dotter. Vilken tur att hon har en sådan fantastisk mamma.
I många fall är det väldigt mycket okunskap, det beror ju helt på rektorn, om hen utbildar dem inom npf. Men i lärarutbildningen ingår inte mycket. Hoppas det blir ändring på det.
Det finns såklart fantastik personal i skolorna oxå, jag jobbar också i skolan. Man får vara påläst och stark för att få det barnen har rätt till.
❤️
Zara Kronvall Sigfridsson

#4 - - A-k:

Så bra skrivet Zara!
Det är så viktigt med rätt bemötande !

#5 - - A-k:

Så bra skrivet Zara!
Det är så viktigt med rätt bemötande !

#6 - - A-k:

Så bra skrivet Zara!
Det är så viktigt med rätt bemötande !

Svar: Tack! Ja det är det.
Zara Kronvall Sigfridsson

#7 - - Jennie L:

Bra skrivet Zara! Vi ska aldrig sluta fightas. I dagarna bytte sonen skolan inom din och min gemensamma hemkommun som barn. Det är faktiskt hårresande hur lite kunskap vissa har år 2018. Hur lite man ser barnen och vad de behöver. Och vad lätt det är att placera dem i ett fack; som ett öppet mål för mobbing. Och det värsta är att de själva i det här fallet inte förstod vad de gjorde mot min son. Jag var med en dag i skolan och efteråt började jag faktiskt gråta innan jag bestämde att det faktiskt inte går. Det var fruktansvärt, galet. Det enda vi föräldrar kan göra att som sagt att fortsätta och kämpa för våra barn för det kommer bli bra. De kommer bli trygga vuxna och lyckas i livet så länge vi stöttar dem.Visst, ibland tycker de nog man är lite jobbig men mitt mål kommer alltid vara att vara en sån där som inte skriker högst utan verkar och fortsätter mala. Fakta och åter fakta tillsammans med resonemang och diskussion.
En dag är kunskapen större. Vi har bara en bit kvar på vägen dit, vi som faktiskt vill sprida just den här kunskapen.

Till top